Panimo | Ota yhteyttä | pöytävaraus | tarjouspyyntö

Ruoka- ja juomalistat

Talon oluet

Boije Dry Stout

Boije Dry Stout (4,0 til-%) on Suomenlinnan Panimon vuoden 2019 syksyn uutuus. Rungoltaan kevyt olut on maultaan hieman paahtunut ja samettisen pehmeä kokonaisuus.

Dry- ja irish stoutien makumaailma vaihtelee hiukan katkerammista paahtuneisiin makuihin. Tärkeää on kuitenkin makujen tasapaino ja edes jonkinasteinen paahteisuus. Kevyen tumman oluen valmistaminen tähän tyyliin onkin oma haasteensa!

Jo yli 250 vuotta oluen virtaa

Unescon maailmanperintökohteessa, Suomenlinnan saarella, tehdään oluita ja siidereitä tinkimättömällä ammattitaidolla. Suomenlinnan Panimo noudattaa parhaita valmistusperinteitä ja hyödyntää nykyaikaisia menetelmiä.
 
Panimotoiminta kuuluu vahvana osana Suomenlinnan perinteeseen. Kun ensimmäiset ruotuarmeijan sotilaat saapuivat Suomenlinnaan rakennustöihin 1700-luvulla, toivat he mukanaan myös ensimmäiset oluttynnyrit. Kuuluihan olut tuolloin päivittäiseen ravitsemukseen. Suomenlinna kasvoi vilkkaaksi linnoituskaupungiksi, jossa panimo- ja ravintolatoiminta kukoistivat.

Suomenlinnalaista hienoa oluenpanon perinnettä jatkamaan perustettiin Suomenlinnan Panimo vuonna 1995 ja ensimmäiset keitot uudessa panimossa valmistuivat 1997
Ravintolamme valikoima saattaa vaihdella kausittain, alla kaikki tuotannossa olevat oluet ja siiderit.

Helsinki Porter

Helsinki Porter (5,5 til-%) on väriltään musta, keskitäyteläinen pintahiivaolut. Aromiltaan se on epressomaisesti paahtunut ja maultaan hieman lakritsainen. Nimesimme oluen kotikaupunkimme mukaan. Yhtälailla sateella ja paisteella se ilahduttaa merellisen kaupungin kulkijoita ja asukkaita.

Gethe Sour

Gethe Sour (4,0 til-%) on hibiskuksen kukilla maustettu hapanolut. Mauste antaa oluelle kauniin vaaleanpunaisen värin ja pehmeän aromaattisen vivahteen. Adolf Erik Gethe, jonka mukaan olut on nimetty, oli kapteeni ja Ehrensvärdin adjutantti Suomenlinnassa 1700-luvulla. Hän oli taiteellisesti lahjakas maalari, jolta on säilynyt jälkipolville dokumentaarisesti arvokkaita töitä.
 

Seth Lager

Seth Lager on kauniisti punertava kolmen viljan lager-olut. Sen maltainen ja rukiinen runko piristyy vehnällä ja taittuu miedolla humalan puraisulla. Gabriel von Seth (169-1774) oli paitsi Suomenlinnan rakentajana tunnetun Ehrensvärdin ystävä, myös tunnettu vaikuttaja ja herkkusuu. Linnoitussaarella seisoo yhä bastioni Seth keskellä vehreää komendantin yrttitarhaa.

Chapman Lager

Chapman Lager (5,0 til%) on raikas pohjahiivaolut, jonka maun viimeistelevät yhdysvaltalaiset aromihumalat. Panimme oluen kevyeksi ja raikkaaksi janonsammuttajaksi. Nimensä olut sai Fredrik af Chapmanilta, joka oli merkittävä amiraali ja laivanrakentaja. Hänen vaikutuksensa Suomenlinnan historiaan on kiistämätön. Hän muun muassa suunnitteli laivatyypit Ehrensvärdin saaristolaivastoon.

Piper Wit

Piper Wit (4,7 til-%) on kauniin keltainen vehnäolut belgityyliin. Kesäisen raikkaan witbeer-oluen tuoksussa korostuu selvä sitrushedelmän aromi. Suomenlinnan komendanttina 1780-1784 toi Peter Bernhard Piper. Hänen mukaansa nimettyjä paikkoja linnoitussaarella on esimerkiksi Piperin puisto, jossa sijaitsevan Lemmenlammen rannalla monet parit saavat toisensa tänäkin päivänä. Kenties myös historian päivinä mamsellit seurueineen Piperin puiston pique-niqueillaan nauttivat raikasta bière blanchea.

Hoppe IPA

Hoppe IPA (6,0 til-%) on kauniisti punertava pintahiivaolut. Vahva humalointi kunnioittaa tämän kuivan ja hedelmäisen oluen alkuperäistä brittityyliä. Luutnantti Fredrik Vilhelm Hoppe johti Suomenlinnan linnoitustöitä Ehrensvärdin alaisuudessa. Hän toimi linnoitussuunnittelijana, piirtäjänä ja työnjohtajana. Hoppen 1700-luvulla tekemiä piirustuksia on säilynyt jopa tähän päivään asti.

Kealakekua IPA

Kealakekua IPA (6,5 til-%) on ajankohtaisen New England -tyylisuunnan inspiroima mehukas, pehmeä ja samea nautinto. Se on reippaasti kuivahumaloitu raikkailla aromihumalilla, jotka tuovat oluen makuun mangomehua ja hedelmäisen humalan puraisun. Kealakekua on saari Havaijilla. Kuuluisan kapteeni Cookin tarina kohtasi Kealakekua Baylla loppunsa.

Wrede Brown Ale

Wrede Brown Ale (6,5 til-%) on perinteisen brittiläisen oluttyylin modernisoitu versio. Se on kuivahumaloitu ja historiallisia esikuviaan vahvempi, intensiivinen olut.
Fabian Casimir Wrede toimi Suomenlinnan linnoitustöiden päämajaeverstiluutnanttina. Hän osoittautua luotettavaksi työntekijäksi ja kohosi jopa Suomenlinnan rakentajana tunnetun Ehrensvärdin apulaiseksi ja sijaiseksi.

Gerdes Gose - kausiolut

Gerdes Gose (5,0 til-%) Goset ovat jo hyvin suomalaisten mieliin jäänyt hapanoluen tyyli. Niiden mineraalinen makukokonaisuus on virkistävä ja vivahteikas, ja ne sopivat loistavasti kevään oluthulinoihin. Mustaherukalla maustettua hapanolutta on toivottu jo Foil Hat Berliner Weissesta (2016) alkaen - tässä se nyt tulee! J. Gerdes tunnetaan Suomenlinnan rakennustöiden aikaan alueella vaikuttaneena henkilönä, joka ainakin toisinaan myös matkusti Ehrensvärdin seurueessa. Gerdesin mukaan on nimetty Särkänsaarella sijaitseva linnoitusrakennelma, kaponieeri.


 

Ajankohtaista

Ilahduta ystävää, perheenjäsentä tai kollegaa. Tilaa maukas lahjakortti, joka muistetaan.

Lahjakorttitilaukset tästä.

YhteystiedotKatso Oivaraportti

Rekisteriseloste